Επιλογή οθόνης

Συνιστώμενες αποστάσεις θέασης και γωνίες θέασης για διαδραστικές οθόνες SMART Board
Αυτό το άρθρο εξηγεί τις συνιστώμενες και βέλτιστες αποστάσεις και γωνίες θέασης για διαδραστικές οθόνες SMART Board.

Οι διαδραστικές οθόνες SMART Board είναι διαθέσιμες σε τυπικές αναλύσεις υψηλής ευκρίνειας (HD) και εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας (UHD). Αυτό το άρθρο περιγράφει τις αποστάσεις και τις γωνίες θέασης των οθονών.

Απόσταση θέασης σε ανάλυση 1920 × 1080 (Full HD)

Η τυπική υψηλή ευκρίνεια χρησιμοποιεί ανάλυση 1920 × 1080, με αποτέλεσμα περίπου δύο εκατομμύρια ενεργά pixel σε μια οθόνη.
Τα μεγέθη των pixel κυμαίνονται από 0,025″ (0,6 mm) σε οθόνη 55″ (139,7 cm) έως 0,038″ (1 mm) σε οθόνη 84″ (213,4 cm) στην ίδια ανάλυση.

Η βέλτιστη απόσταση προβολής για μια διαδραστική οθόνη 55″ SMART Board είναι περίπου 2,13 μέτρα. Εάν είστε πιο κοντά από την ελάχιστη απόσταση, μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε τα εικονοστοιχεία και να παρατηρείτε οπτικά τεχνουργήματα. (Αυτή η ελάχιστη απόσταση προβολής ισχύει για όλες οι οθόνες 1080p.)

Ο παρακάτω πίνακας παραθέτει τις ελάχιστες και τις βέλτιστες αποστάσεις για όλες τις διαδραστικές οθόνες 1080p:

Απόσταση θέασης σε ανάλυση 3840 × 2160 (4Κ)

Οι οθόνες εξαιρετικής υψηλής ευκρίνειας (γνωστές και ως UHD ή 4K) έχουν ανάλυση 3840 × 2160: τέσσερις φορές μεγαλύτερη από μια τυπική οθόνη HD. Μια οθόνη 3840 × 2160 περιέχει περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια pixel. Τα pixel είναι 25% μικρότερα από τα pixel σε ένα πλαίσιο υψηλής ευκρίνειας με τις ίδιες διαστάσεις.

Η απόσταση θέασης για μια διαδραστική οθόνη εξαιρετικής υψηλής ευκρίνειας μπορεί να είναι μικρότερη από τη μισή της αντίστοιχης HD. Η SMART προσφέρει δύο διαδραστικές οθόνες UHD: ένα μοντέλο 65″ (1,65 m) και 84″ (2,13 m).

Ο παρακάτω πίνακας παραθέτει τις ελάχιστες και τις βέλτιστες αποστάσεις για όλες τις διαδραστικές οθόνες 4K UHD:

Οπτική γωνία

Η “γωνία θέασης” μιας διαδραστικής οθόνης είναι η σχέση μεταξύ του χρήστη και της θέσης θέασής του σε σχέση με το κέντρο του διαδραστικού επίπεδου πάνελ. Η παρακάτω εικόνα βοηθάει στην κατανόηση αυτή.

Όλες οι διαδραστικές οθόνες  SMART μπορούν να παράγουν μια εικόνα που είναι ορατή κατά 178 μοίρες, έτσι ώστε η οθόνη να μπορεί να φαίνεται σε οποιαδήποτε σχεδόν γωνία από το μπροστινό μέρος της οθόνης. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο χρήστης θα μπορεί να έχει μια χρήσιμη προβολή της οθόνης σε ακραίες γωνίες. Όταν εγκαθιστάτε μια οθόνη σε μικρότερο χώρο, σκεφτείτε πού θα κάθεται ο θεατής και ευθυγραμμίστε τη θέση του θεατή με το κέντρο της οθόνης όσο το δυνατόν περισσότερο.